Primarul Municipiului Râmnicu Sărat, Sorin Cîrjan:“ASTĂZI A FOST VOTAT BUGETUL MUNICIPIULUI RÂMNICU SĂRAT PENTRU ANUL 2022!

Social

Primarul Municipiului Râmnicu Sărat, Sorin Cîrjan:“ASTĂZI A FOST VOTAT BUGETUL MUNICIPIULUI RÂMNICU SĂRAT PENTRU ANUL 2022!

Astăzi a avut loc ședința extraordinară a Consiliului Local Municipal, care a consfințit votarea bugetului Municipiului Râmnicu Sărat pentru anul 2022. Întreaga structură și sumele aferente pot fi vizualizate pe site-ul primăriei, accesând: http://primariermsarat.ro/…/2022/07%2002%202022/P1.pdf .

Asupra acestui buget, care reprezintă o proiecție a cheltuielilor pentru anul în curs, vă fac câteva precizari:

1. În cifra netă, bugetul acestui an reprezintă CEL MAI MARE BUGET pe care l-am avut la dispoziție vreodată, respectiv 275.779.170 lei (aproximativ 55 MILIOANE DE EURO).

2. Cea mai mare parte din acest buget, aproximativ 75%, o reprezintă secțiunea “DEZVOLTARE”. Sunt incluse proiecte de infrastructură, investiții în Spital și în școli, în sistemul de transport și în mediu.

3. Suma totală a bugetului este constituită din 15,2 milioane de lei, reprezentând VENITURI PROPRII, 25,1 milioane, COTE ȘI SUME DEFALCATE din impozitul pe venit, SUBVENȚII – 103,6 milioane, iar cea mai mare sumă, 109,6 milioane de lei o reprezintă FONDURILE EUROPENE atrase de administrația locală.

4. Din bugetul total al municipiului, doar 5,5% reprezintă sumele colectate la nivel local, restul fiind FONDURI EUROPENE sau sume virate de la bugetul central.

5. Cea mai mare sumă din buget, adică 123,6 milioane lei (25 milioane de euro), reprezentând 44,85 % din buget, va fi cheltuită pentru ASFALTARE STRĂZI, modernizare Spital, parcuri, școli, achiziționare autobuze electrice, etc.

6. ÎNVĂȚĂMÂNTUL are alocat 14,19% din buget, adică aproape 40 milioane de lei, din care cea mai mare parte, cca. 86% vor merge către capitolul “Dezvoltare”.

7. Domeniul “SĂNĂTATE” primește 12,37% din buget, adică 34,11 milioane lei, din care cea mai mare parte, 87% vor fi cheltuite pentru achiziționarea de echipamente și aparatură medicală modernă.

8. Capitolul “CULTURĂ – RELIGIE” primește 6,76 % din buget.

9. Sportul are alocată anul acesta suma de 2,6 milioane de lei, ce reprezintă 0,96% din buget. Suma este aproximativ egală cu cea cheltuită anul trecut pentru cei aproximativ 500 de sportivi râmniceni, de toate vârstele și de la toate disciplinele sportive.

10. Domeniul “TRANSPORTURI” are repartizată suma de 12,4 milioane de lei, pentru cele mai mari investiții făcute vreodată la Râmnicu Sărat în acest domeniu.

11. Domeniul “SALUBRIZARE ȘI MEDIU” are alocată suma de 8,8 milioane de lei, ce reprezintă 3.19% din bugetul Municipiului.

Pe lângă cel mai mare buget pe care Municipiul Râmnicu Sărat îl va avea la dispoziție în acest an, am mai consemnat o premieră la ședința de Consiliu Local de astăzi, anume faptul că pentru prima dată în ultimii 10 ani, toți cei 19 consilieri locali, de la toate partidele, au votat bugetul. Le mulțumesc tuturor pentru votul de astăzi, care înseamnă un acord local pentru investițiile majore care vor fi făcute în acest an. În ședința ordinară a Consiliului Local de la finalul lunii februarie vor fi votate bugetele tuturor instituțiilor subordonate.

Tot ca o premieră consemnăm și faptul că anul acesta bugetul a fost adoptat cu mai mult de o lună avans față de anii anteriori, ceea ce va face mai facilă funcționarea tuturor instituțiilor de la nivel local.Avem buget, avem proiecte care așteaptă să fie implementate și avem mult de treabă! Să lăsăm deoparte orice dispute și să ne dăm mâna pentru a face din acest oraș ceea ce toți ne dorim!

Așa să ne ajute Dumnezeu!”

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok .